Food truck jak zacząć

Food truck jak zacząć

Food truck jak zacząć to pytanie zadał mi mój syn, a ja postanowiłem zgłębić temat biznesowo. Tu jednak po przejrzeniu kilku stron włos mi się na głowie zjeżył jak ujrzałem jakie porady są w internecie. Naprawdę ludzie dają się na to nabierać tracąc potężne pieniądze?

Ze względu na to, że staram się wspierać jak mogę (od strony sprzedażowej, procesowej, marketingowej) otwierające się nowe firmy postanowiłem napisać artykuł pokazujący złą i dobrą drogę z uzasadnieniem dlaczego tak, a nie inaczej. Jest to poniekąd rozszerzenie dostępnej podstrony: https://sukcesstudio.pl/biznes-od-zera/ którą znajdziesz na mojej stronie. Jednak tym razem opieram się na konkretnych przykładach dotyczących sprzedaży z Food Trucka.

Food truck jak zacząć – zaczęło się od filmu

Jak spora część Food Truckerów zaczęło się od sławnego filmu: Szef z 2014 roku.

Szef – amerykański film fabularny z 2014 roku. Autorem scenariusza, producentem, reżyserem oraz odtwórcą roli głównej jest Jon Favreau. Występują również Scarlett Johansson, Dustin Hoffman i Robert Downey Jr. Film wyprodukowano we wytwórni filmowej należącej do Jona Favreau, Fairview Entertainment. Wikipedia

Film „Szef” i kilka innych

Jeżeli ktoś nie miał okazji obejrzeć (a kino iście familijne – warto obejrzeć) pozwolę sobie na małe przypomnienie:

Carl Casper (Favreau) jest szefem kuchni renomowanej restauracji w Los Angeles. Podchodzi do pracy z wielką pasją, a każda potrawa, którą wymyśla, to prawdziwe dzieło sztuki. Dużo pracuje zarówno w domu jak i w pracy nad nowymi potrawami. Jednak kłótnia ze znienawidzonym krytykiem kulinarnym (Platt), w której znaczący udział ma niefortunny i niezwykle popularny wpis Carla na Twitterze oraz wynikły z tego konflikt z właścicielem restauracji (Hoffman), powodują, że Carl rzuca pracę.

Postanawia zacząć wszystko od nowa.

Naprawia zniszczonego food trucka, wyposaża go w odpowiedni sprzęt kuchenny i … wraz z towarzyszącym mu synem wyrusza w podróż. Jego wcześniejszą złą popularność wykorzystuje syn do promocji poczynań ojca na Twitterze który jest dużo bardziej popularny w Stanach niż w Polsce – w Stanach Facebook jest na drugim miiejscu. Wkrótce jego nowy projekt staje się głośny w całej Ameryce, zaś Carl zyskuje sławę twitterowego celebryty.

Powyższy tekst został napisany na podstawie informacji zawartej na stronie: https://www.filmweb.pl/film/Szef-2014-600964/vod

Zwiastun filmu znajdziesz tutaj:

Food truck jak zacząć – zaczęło się od filmu

Po tym filmie zaczęło się wielkie szaleństwo. Ludzie porzucali posady i oszczędności życia pakowali w samochody z jedzeniem. Bo można było zobaczyć tą wolność, niezależność czyli wszywko to za czym tak naprawdę tęsknimy.

Food truck klient to podstawa
Food truck klient to podstawa

Food truck jak zacząć aby nie wyszło

Przewrotnie opiszę na początek złą drogę.

Przede wszystkim musisz się na początek zadłużyć.

W tym celu weź kredyt. Możesz też zamieścić ogłoszenie w stylu: start up, stworzony przez młodych, ludzi jest gotowy na przyjęcie sponsora.

Wielu zaleca też rozpocząć od rejestracji działalności. Dlaczego? No bo na firmę łatwiej dostać kredyt (znowu kredyt), i na dodatek będziesz płacić już ZUS od pierwszego miesiąca mimo, że jeszcze nic nie sprzedasz. Zakładasz firmę bo od razu zaczniesz tworzyć koszty – zakup samochodu (na kredyt który będziesz odliczać), zakup wyposażenia. To wszystko to koszty. Wrzucasz je na firmę i … nie płacisz podatków bo masz same koszty.

Idealnie takie porady zilustruje zrzut ekranu który zrobiłem pisząc tren artykuł, zaglądając co ciekawego na ten temat znajdę w Google:

To poleca Google jako artykuł warty przeczytania
To poleca Google jako artykuł warty przeczytania

Zobacz jakie to porady – najpierw załóż firmę, a potem zastanów się co będziesz gotować. Jak już to wymyślisz to stwórz biznesplan i … idź po pozwolenie z sanepidu.

Ludzie, to powyżej to po prostu idealny sposób na porażkę.

Food truck jak zacząć - nie ma klientów - nie ma pieniędzy
Food truck jak zacząć – nie ma klientów – nie ma pieniędzy

No to powiedz mądralo jak byś to zrobił

Jak ja bym to zrobił?

Proszę bardzo.

Przede wszystkim NIE WOLNO ZAPOMINAĆ, jak w każdym biznesie, że najważniejszy jest KLIENT. Ona za to płaci. I jeżeli nie ma klienta na to co robisz to robisz to źle.

Po drugie są dwie metody zdobycia tego samego czyli doświadczenia tego co klient chce.

  • Kosztowna – opisana prze zemnie powyżej – nawet jak nie uda Ci się docelowo to zdobędziesz doświadczenie.
  • Optymalna – zdobywasz doświadczenie małymi krokami, kolejne etapy finansują ci … klienci.

Ta druga droga jest mniej popularna, trudniejsza. Ale budujesz stabilny biznes, zdobywasz wiedzę, doświadczenie. To bezcenne może być na późniejszym etapie. Po drugie – nie zadłużasz się. Śpisz spokojnie, nie czekając na smutnych panów z bejsbolami.

Po trzecie – procesy. Przede wszystkim warto sobie uzmysłowić jak bardzo są one ważne. Od strony sprzedażowej poruszałem ten temat w artykule dostępnym tutaj: https://sukcesstudio.pl/przede-wszystkim-sprzedaz/

Procesy w kuchni?

Jestem fanem procesów, a jak uważasz że nie mają one nic do gastronomii to przekona się o tym jak bardzo się mylisz oglądając chociażby film który gorąco polecam pod tytułem: McImperium (ang. The Founder) – amerykański film fabularny z 2016 roku w reżyserii Johna Lee Hancocka, wyprodukowany przez wytwórnię The Weinstein Company. Oparta na faktach historia Raya Kroca i sieci McDonald’s.

Charyzmatyczny Raymond Kroc marzy o odniesieniu sukcesu w biznesie i zarobieniu pierwszego miliona. Niestety, wszystkie jego pomysły okazują się nietrafione, a pieniądze zainwestowane w przedsięwzięcia nigdy mu się nie zwróciły. W końcu pechowiec musi pracować jako komiwojażer sprzedający miksery do koktajli mlecznych.

Pewnego dnia w 1954 roku otrzymuje zamówienie od nieznanej mu restauracji z San Bernardino w Kalifornii. Tam poznaje Richarda „Dicka” (Nick Offerman) i Maurice’a „Maca” (John Carroll Lynch) McDonaldów – autorów nowatorskiego sposobu serwowania jedzenia. Trafia ono do gości zaledwie trzydzieści sekund po złożeniu zamówienia. Ray jest zachwycony konceptem i namawia braci, aby razem stworzyli sieć lokali w całych Stanach Zjednoczonych.

Źródło: Wikipedia: https://pl.wikipedia.org/wiki/McImperium

Nie wierzysz jak ważne są procesy w kuchni? To zobacz ten fragment filmu:

Pytanie z forum biznesowego – food truck jak zacząć

Na jednej z grup facebookowych znalazłem ostatnio właśnie takie pytanie o Food Trucka:

Cześć, przychodzę z pytaniem 🙂Mam w głowie pomysł na Food Truck, ale doświadczenia ani znajomych prowadzących taki rodzaj działalności nie posiadam. Tli mi się w głowie kilka kwestii, czyli jaki rodzaj działalności byłby najlepszy? Czy spółka z o. o. ma tutaj sens lub jest coś lepszego? Wynajem gotowego busa, czy zakup już na start? A może ktoś z Was już prowadzi taki biznes i wie też jak wyglądają potencjalne zarobki? Ile orientacyjnie należy zainwestować na początku w marketing, ile kosztuje wynajem miejsca np. pod biurowcami?

Jak widać powyżej człowiek już coś wie, poczytał, odrobił lekcje ale dalej nie wytłumaczył mu nikt tego jak nie podchodzić do wszystkiego od d… (sorry) tylnej strony.

Większość odpowiedzi jakie otrzymał to oczywiście zachęty gdzie wziąć kredyt, u kogo kupić busa i jak go przerobić na Food Trucka itp. Mnóstwo informacji o reklamach na Facebook ach Gogolach itp. Tylko to wszystko na nic. Dopiero jeden człowiek napisał pięknie to co chce Tobie w moim artykule przekazać.

Food truck przygoda na każdą pogodę?
Food truck przygoda na każdą pogodę?

Food truck jak zacząć – zdaniem praktyka

Na sam początek to się wybierz na kilka zlotów foodtrucków oraz sprawdź co oferują lokalne. Spisz to co Ci się podoba oraz to co Ci się nie podoba. Podglądaj obsługę jaki mają system przyjmowania zamówień itd. itp. Obserwuj jak pracują podczas zwiększonego naporu klientów (np. spotkałem się z tym, że foodtruck przyjmował X zamówień do kolejki i nie brali nowych dopóki w kolejce nie zrobiło się miejsce). Potem jak już ogarniesz swoje menu, będziesz wiedział co i jak chcesz robić. Zaproś znajomych do domu. Najlepiej taką ekipę 8-10 osób i daj im to Twoje menu do łapki, niech każdy sobie „zamówi” to co mu się podoba, a Ty obsłuż ich tak, jak zrobiłbyś to w owym foodtrucku. Zmierz czas. Zgarnij feedback. Przemyśl i wdróż poprawki. Spisz i uporządkuj procesy.Dopiero na samiuteńkim końcu zajmuj się takimi pierdołami jak forma opodatkowania czy rodzaj działalności. Bo to przeciętny doradca podatkowy ogarnie Ci za 200 zł. Natomiast zapierdolu w kuchni nikt za Ciebie nie ogarnie, a wierz mi, jak dasz dupy w kwestiach organizacyjnych, to naprawdę wszystko jedno czy jesteś fancy spółką z o.o., czy JDG na przeklętej liniówce.

Lista na podstawie tego wpisu od czego zacząć w punktach:

  1. Wycieczka na zlot Food trucków – spisz co Ci się podoba, oraz to co Ci się nie podoba – to ważne – masz przecież stworzyć coś nowego, swoją markę. Czym się chcesz wyróżnić. Co zrobisz by kupowali u Ciebie.
  2. Podglądaj obsługę – jak pracują, jak sobie radzą z klientami, jak ich obsługują gdy nie ma ruchu i co robią jak mają bardzo duży ruch.
  3. Pomyśl nad swoim menu.
  4. Zaproś znajomych do domu – najlepiej 8-10 osób – daj im swoje menu – mają zamówić, a Ty obsłużysz ich, tak jak w przyszłości w swoim Food Trucku.
  5. Zmierz czas – ile Ci zajmują poszczególne kroki. Pomyśl nad procesami.
  6. Zbierz feedback
  7. Przemyśl i wdróż poprawki.
  8. Spisz i uporządkuj procesy.
  9. Dopiero jak wszystko uporządkujesz zacznij zastanawiać się nad tym jak to zrobisz dalej.

Czy widzisz co jest najważniejsze?

Food truck jak zacząć - są klienci - prowadzisz dobry biznes
Food truck jak zacząć – są klienci – prowadzisz dobry biznes

Food truck jak zacząć – co dalej?

Wydaje Ci się że wiesz już wszystko? Jesteś w błędzie. Ale podpowiem Ci coś co Cię zachęci do dalszych poszukiwań. Jak już menu gotowe, procesy, dostawy, przemyślane. To wszystko policzone to … kiedy ma kopić tego Food Trucka.

Powoli.

Zacznij sprzedawać.

Ale jak?

Rozejrzyj się. Jak wiele jest głodnych ludzi.

Często nie mogą wyskoczyć z biura by kupić coś do jedzenia …

Po pracy odbierają dziecko by pójść z nim na lekce pływania, karate, angielskiego itp. Czekają na pociechę w samochodzie. Marzną. Są głodni. Dali by dużo za coś gorącego …

– tu wpadasz Ty cały na biało …

Przede wszystkim rozpocząłbym od takich dostaw.

Food truck jak zacząć - zacznij od klientów
Food truck jak zacząć – zacznij od klientów

Porada dotycząca Sanepidu

Nie każdy sprzęt gastronomiczny uzyska akceptację Sanepidu
Nie każdy sprzęt gastronomiczny uzyska akceptację Sanepidu

Czy wiesz, że zanim coś kupisz warto porozmawiać w miły sposób (wcale tu nie podpowiadam, że masz pójść z bombonierką) z Paniami z sanepidu które będą to wszystko odbierać od Ciebie na co będą zwracać uwagę?

Przede wszystkim co musisz mieć.

Jak to ma być zrobione by chciały uznać twojego busa, przyczepę kempingową marki Niewiadów za miejsce gotowe do sprzedaży żywności?

Od znajomej co otwierała lokal gastronomiczny wiem, że taka wizyta była strzałem w dziesiątkę. Przede wszystkim nie tylko wiedziała co dokładnie ma być (jest praktykiem – 20 lat w gastronomii na różnych stanowiskach po kierownicze więc nie jest lajkonikiem w tych sprawach), ale Panie z sanepidu podpowiedziały gdzie ma co kupić by było dobrze i jak załatwić rabat by było taniej.

Nie muszę wspominać, że odbiór Sanepidu był czystą przyjemnością?

Food truck jak zacząć - sprzedaż to podstawa
Food truck jak zacząć – sprzedaż to podstawa

Jak to wszystko reklamować?

Pamiętasz serie programów z Magdą Gesler? Ja zapamiętałem to że zwykle robiła porządki w lokalu, począwszy od samego lokalu, menu poprzez załogę. Następnie było nowe otwarcie. Aby zaprosić gości na nowe otwarcie przygotowywali próbki jedzenia. Następnie próbki rozdawali w odpowiednim miejscu wraz z informacją jak trafić do ich lokalu itp. Zrób to samo. Odeślij klientów na stronę gdzie będzie tylko kilka produktów do zamówienia – od 3 do 5. Można to zrobić za pomocą chociażby 1koszyk.pl Wygenerowane kody możesz zamieścić na ulotce, wkleić na FB czy też na Instagram.

Odezwij się do mnie – pomogę Ci to zrobić.

Jak sprzedawać
Jak sprzedawać

Zaczniesz sprzedawać, przede wszystkim pozyskasz feedback od klientów, poprawisz, zaczniesz sprzedawać więcej. Kupisz przyczepę pod gastronomię. Zaczniesz zarabiać więcej. Kupisz Food Trucka. Dalej już wiesz … 😉

Podsumowując

Swoim artykułem nie chcę nikogo zniechęcić do tego by zacząć sprzedawać jedzenie w ten sposób. Artykuł: Food truck jak zacząć powstał przede wszystkim w tym celu by pokazać kila faktów, by trochę odczarować romantyzm. bo ja naprawdę chce by Tobie wyszło.

Jeżeli ten artykuł Tobie pomógł – proszę napisz do mnie – proszę o feedback z Twojej strony. Mam nadzieję, że dzięki niemu powstanie wiele fantastycznych firm z świetnym jedzeniem, a zarazem przynoszących swoim właścicielom oczekiwane zyski i zadowolenie. Bo jedzenie wykonane przez szczęśliwego człowieka, jest dużo lepsze od takiego wykonanego przez załamanego frustrata.

Zapisz się na mój newsletter!
Okazjonalnie wysyłam informacje o nowościach – nie częściej niż raz w tygodniu, moich odkryciach (co wyszperałem w sieci) itp. Jeżeli interesują Ciebie tematy około biznesowe, ciekawostki które mieszczą się w profilu tej witryny, zapraszam do dopisania się do listy subskrybentów:

Dodaj komentarz